Pressemeddelelse fra Avedøre Green City:

Ladestandere under strømproducerende tag i Avedøre Green City klar til brug

Det banebrydende og lokalt ejede projekt i Avedøre Green City er næsten bygget færdigt, men er allerede klar til de første elbiler nu. Anlægget indvies officielt d. 19. august kl. 15 af blandt andre Hvidovres borgmester. Elbilsejere fra og udenfor området kan glæde sig til at lade op i skyggen fra solceller.

Det startede med et initiativ fra en borgergruppe, der ville have grøn mobilitet til at blive til virkelighed i Avedøre Green City. Som det er nu, er der ikke nogen ladestandere i området, og det har en meget lavpraktisk og tydelig effekt på borgernes lyst til at skifte fra brændselsmotor til elbil: Hvorfor købe en elbil, hvis man ikke kan lade den op?

Borgergruppen søgte om økonomisk støtte til etablering af ladestandere til elbiler, da de ikke på nuværende tidspunkt har nogen i området. De modtog midler fra Pulje til Grøn By fra Hvidovre Kommune i oktober 2020, og sammen med European Green Cities og Solar Lighting Enterprise ApS kom borgergruppen på en spændende løsning: De to ladestanderpunkter med fire udtag i alt skulle selvfølgelig overdækkes af solceller!

De sidste papirer underskrives

Det lokalt ejede Energifællesskab Avedøre A.M.B.A. har påtaget sig både at opføre og drive anlægget for borgergruppen. Tania Sheik Larsen, der er næstformand for Energifællesskab Avedøre A.M.B.A. og rektor på Hvidovre Gymnasium, hvor de to gange 22 kW ladestandere overdækket af solceller opføres, siger: ”Vi er så glade for, at vi har mulighed for at tilbyde lærere, elever og alle beboere i Avedøre adgang til ladestandere. Designet er smukt, og sammen med de grønne tage over cykelskurene er de med til at understrege vores stærke fokus på bæredygtighed og klima. Jeg håber, at det her projekt bidrager til, at vi får et stærkt energifællesskab i Hvidovre, og at det tjener som eksempel for VE energifællesskaber i andre kommuner. Jeg håber, vi får dækket bydelens tage og parkeringspladser med solceller. Når der er kort imellem forbrug og produktion bliver strømmen billigere for forbrugeren.

Vi har skabt en unik, arkitektonisk og bæredygtig konstruktion, der overdækker fire parkeringspladser ved Hvidovre Gymnasium. På seks stålben, tre Douglastømmerspær og seks åse bliver oplagt et solcelletag på 11,88 kWp. Det kan bidrage til ca. 4.268 kg/CO2-besparelse pr. år de næste 25 år – Vi har tillige vægtet dansk arbejde og europæiske produkter i denne grønne demo systemleverance.” siger Martin Dietz – administrerende direktør for Solar Lightning Entreprise ApS, der forestod opgaven at udvikle og bygge de solcelleoverdækkede ladestandere i Avedøre Green City og samtidig har påtaget sig Charge Point Operator-rollen.

Anlægget leverer den første lokalt producerede energi til Energifællesskab Avedøre, der samtidig forbedrer infrastrukturen for elbilsejere i området. Det har netop derfor modtaget yderligere midler fra parkering tech-selskabet Easypark, der hjælper bilister med at finde, styre, parkere og lade deres elbiler. Easypark deler visionen om at gøre byer mere beboelige, der går hånd i hånd med både borgergruppens og Energifællesskab Avedøres bæredygtige e-mobilitetsvisioner. Projektet er også en del af EU-projektet POCITYF, der skal være med til at gøre Europas byer smarte og bæredygtige.

Anlæggets ladere blev idriftsat d. 24. juni og indvies officielt d. 19. august kl. 15 på adressen Blytækkerporten 2.

Tilmeld dig Avedøre Green Citys nyhedsbrev og hold dig opdateret om projektet her: greencities.eu/agcnyhedsbrev

Du kan læse den officielle pressemeddelelse her.

Illustration af det færdige anlæg