EBO Consult og Energifællesskaber
EBO Consult og Energifællesskaber
Hvad er et energifællesskab?
Hvordan hjælper EBO Consult energifællesskaber?
Vi hjælper energifællesskaber med at blive til virkelighed. Vi bistår med rådgivning igennem alle faser under hele processen, samt drift og administration:
Hvordan hjælper EBO Consult energifællesskaber?
Vi hjælper energifællesskaber med at blive til virkelighed. Vi bistår med rådgivning igennem alle faser under hele processen, samt drift og administration:
Opstart
Opstartsfasen
Går du med en ide og et ønske om at etablere et energifællesskab i dit lokalområde, så vil vi anbefale dig:
- At orientere dig i håndbogen og startspakken for energifællesskaber, der er frit tilgængelig længere nede på denne side
- At kontakte os for en indledende og afklarende drøftelse af dit projekt
- At afholde et opstartsmøde, borgermøde eller møde med interessenter
Idéoplæg
Analyse og skitsering af energifællesskabet
Efter opstartsfasen skal projektet analyseres og skitseres, og her kan vi hjælpe med: Kortlægning af deltagere i energifællesskabet.
- Forbrugs- og produktionsanalyse
- Udarbejdelse af skitseprojekt, forslag til konfiguration af energifællesskab samt finansieringsplan
- Præsentation af skitseprojekt på for eksempel en generalforsamling/informationsmøde eller andet møde, hvor alle interessenter samles
Rådgivning
Etablering af energifællesskabet
I denne fase skal rammerne for energifællesskabet fastlægges, og her kan vi hjælpe med:
- Stiftelse af og udfærdigelse af vedtægter for energifællesskabet
- Inddragelse af aktører i indkøb og opsætning af tekniske anlæg
- Projektering og udfærdigelse af udbudsmateriale
- Håndtering af udbudsproces
- Tilsyn af projekt
Drift
Administration og drift
Når energifællesskabet er etableret, skal det efterfølgende administreres og driftes, og her kan vi hjælpe med:
- Overvågning og servicering af anlæg
- Styring af flows og transaktioner også ifht. kollektive elselskaber*
- Individuel og kollektiv afregning*
- Bogføring
- Udfærdigelser af regnskaber og budgetter
- Sekretariatsfunktion
*forudsætter at topografien og organiseringen i det givne energifællesskab understøtter deling af el ifht. gældende lovgivning
Hvor er vi i gang med at udvikle energifællesskaber?
Sydstevns Energifællesskab
Beskrivelse:
På Sydstevns er en række landsbyer gået sammen i Sydstevns Energifællesskab. Energifællesskabet skal levere el til det enkelte medlem og til en kollektiv varmeløsning. Sidstnævnte organiseres i et fjernvarmeselskab.
Sydstevns Energifællesskab har som erklæret mål at bakke op om den landspolitiske ambition om udbygning af forsyningen fra vedvarende energikilder.
Energifællesskabets geografiske afgrænsning dækker flere transformerstationer, og der oprettes i den forbindelse ”radial-fællesskaber” i det omfang det kræves for at afspejle det fysiske elnets udformning.
Der er samlet 1.917 husstande i området. Derudover en række mindre virksomheder og institutioner.
Avedøre Holme
Beskrivelse:
Virksomhederne på Avedøre Holme vil være Danmarks grønneste erhvervsområde. Herunder ønsker en del af dem at etablere elproduktion fra vedvarende energianlæg og foranstalte deling af strømmen som en lokal sammenslutning af netbrugere. De virksomheder, der har medvirket i den indledende undersøgelse, bruger ca. 42.500 MWh om året. Det svarer til 39,9 procent af det samlede forbrug for virksomhederne på Avedøre Holme og en samlet årlig udledning af CO2 på 5.950 tons. Samlet set har virksomhederne en jævn døgnprofil og potentialet for udnyttelse og balancering af forbrug ifht. lokalproduceret strøm er dermed høj. Desuden har virksomhederne –særligt de store – mulighed for at omlægge og styre deres forbrug ifht. tilgængelighed af lokalproduceret energi.
Der er ca. 450 virksomheder i området.
Skårups Bæredygtige Energifællesskab
Beskrivelse:
I landsbyen Skårup på Sydfyn er borgere, institutioner, lokalrådet, Svendborg Kommune og kommunens forsyningsselskab Svendborg VE gået sammen om at etablere Skårups Bæredygtige Energifællesskab. Formålet er at give medlemmerne og Skårup miljømæssige, økonomiske og sociale fællesskabsfordele, reducere CO2, og formidle lokalt om vedvarende energi og den nødvendige grønne omstilling.
Desuden vil projektet vise, hvordan man lokalt igennem energifællesskaber får helt nye muligheder for at balancere forbrug og produktion, både i forhold til el og varme. Konkret er der i Skårup potentiale for involvering af den lokale fjernvarmeforsyning, samt samtænkning af to eksisterende, lokale møller. Ligeledes indtænkes ladestandere og eventuelt også batterier i fremtidige scenarier for Skårups Bæredygtige Energifællesskab.
Energifællesskab Avedøre
Beskrivelse:
Energifællesskab Avedøre blev stiftet d. 20. november 2021 og er Danmarks første og største energifællesskab. Energifællesskabet er et led i et lokalt initiativ kaldet Avedøre Green City, der arbejder for at gøre området bæredygtigt ud fra FNs 17 verdensmål. I øjeblikket beskæftiger netværket sig med 37 forskellige projekter med en samlet finansiering på 22 millioner kr. Primært fra EU-midler.
I området arbejdes der med sektorkobling. I Avedøre Landsby etableres et innovativt Ø varmeprojekt, der får el fra energifællesskabet til at drive en central varmepumpe og decentrale booster-pumper i de enkelte husstande.
Der bliver desuden etableret et datacenter, der leverer overskudsvarme til Avedøre Fjernvarme. Datacenteret får sin strøm fra lokale solceller og etablerer desuden et 0,5 MW batteri.
Hvad skal du vide om energifællesskaber:
Startpakke for energifællesskaber
Denne startpakke er tænkt som en tidlig hjælp til dem, der gerne vil vide mere om hvad det kræver at opstarte et energifællesskab, og hvilke faser man skal igennem, når man danner et energifællesskab. Startpakken er bygget op om 6 vigtige faser, der er nødvendige for at opstarte energifællesskabet:
Startpakke for energifællesskaber
Denne startpakke er tænkt som en tidlig hjælp til dem, der gerne vil vide mere om hvad det kræver at opstarte et energifællesskab samt hvilke faser man skal igennem, når man danner et energifællesskab. Startpakken er bygget op om 6 vigtige faser, der er nødvendige for at opstarte energifællesskabet:
- 1
Organisering
- 2
Data Indsamling
- 3
Scenarier
- 4
Vedtægter og registrering af energifællesskab
- 5
Tidsplan finansering og iværksættelse
- 6
Drift og administration
Klik og lær mere om, hvordan I kommer i gang med at etablere et energifællesskab:
Landsbyer
I de fleste landsbyer er udfasning af fossile brændsler og udgifterne til varme i øjeblikket mest i fokus, fordi mange mindre landsbyer er overladt til sig selv for at finde alternative varmeløsninger.
Lige meget hvilken opvarmningsform landsbyen har, så vil den valgte løsning kun blive styrket ved at udnytte muligheden for lokalt VE-baseret egenproduktion og forbrug, samt deling af overskudsenergi. Landsbyer har ofte adgang til landarealer til opsætning af vindmøller og etablering af jordvarmeanlæg (brineslanger), større tagflader til opsætningen af solceller og gode muligheder for at etablere lokale fælles varmeløsninger på termonet med kollektive eller decentrale varmepumper. Det kan evt. suppleres med spids- og reservelast baseret på biogas.
Ved at danne et energifællesskab kan landsbyer tage hånd om begge problemstillinger, få de økonomiske, sociale og miljømæssige fællesskabsfordele der er herved, såsom billigere og mere stabile el og varmepriser, og et evt. overskud kan bruges til energirenovering og effektivisering af husene og dermed nedsætte udgifterne til varmeforbruget.
Nedenfor beskrives 6 faser landsbyer skal igennem for at danne et energifællesskab:
Eksisterende bykvarterer
Der er gode muligheder for at danne energifællesskaber i eksisterende bykvarterer, både dem der har fjernvarme og dem der står overfor at skulle udfase gas eller olie.
Mange eksisterende bykvarterer der ikke allerede har fjernvarme, vil være omfattet af kommunernes varmeplaner, og derfor er det en god ide at gå i tidlig dialog med kommunen om hvordan I kan kombinere en energifællesskabsløsning med enten fjernvarme eller en ø-varmeløsning.
Eksisterende bykvarterer har ofte ikke store arealer at stille til rådighed og derfor vil den bedste løsning oftest være fællesindkøb og etablering af produktion af vedvarende energi med solceller på tagene. Denne løsning kan give besparelser både ved egenforbrug, konvertering af el til varme via varmepumpe eller opladning af elbiler, men også via deling. Der kan også sættes solceller på tage eller husstands vindmøller på mindre græsarealer, der kan bruges som supplerende varmekilde til fjernvarmen eller ø-løsninger. Den fælles koordination og styring af produktion, samt klogt forbrug kan lede til besparelser for både beboere, virksomheder, butikker og kommunale institutioner. Det er altid godt at kombinere produktion af grøn energi og varme med energirenovering eller energieffektivisering af huse, da dette kan nedsætte varmeforbruget væsentligt.
Nedenfor beskrives 6 faser et eksisterende bykvarter skal igennem for at danne et energifællesskab:
Nye bykvarterer
Ved etablering af nye bykvarterer er det vigtigt, at man som ejer, planlægger og projektudvikler, hvad enten man er privat eller offentlig, henter inspiration fra kommunestrategien og den pågældende kommunes DK2020 klimaplan, da den ofte giver et godt praj til hvad kommunen vægter højt i forhold til nye udviklingsprojekter. Der er flere kommuner der i rollen som byudvikler laver ide- og inspirationskonkurrencer om udviklingen af nye bykvarterer, der involverer både borgere og arkitekter. Ønsker man at udvikle bæredygtige, CO2 -neutrale og naturintegreret bykvarterer er det bestemt værd at undersøge muligheden om at lave et energifællesskab, der både leverer CO2-neutral el og varme til lave stabile priser og giver beboerne mulighed for at oplade både deres elbiler og/eller elcykler med lokalproduceret vedvarende energi. Husk, at det er vigtigt at inddrage de fremtidige beboere i processen.
Nedenfor beskrives 6 faser nye bykvarterer skal igennem for at danne et energifællesskab:
Bofællesskaber (og økosamfund)
Mange nye bofællesskaber og økosamfund der etableres i dag har stort fokus på bæredygtighed, CO2-neutralitet og at være selvforsynende, hvad angår varme og energi. Derfor kan det ofte være en oplagt idé for et bofællesskab/økosamfund at danne et energifællesskab, der både leverer CO2-neutral el og varme til lave stabile priser. Hvad enten man er en privat projektudvikler eller en gruppe fremtidige beboere, der er gået sammen i et ønske om at etablere et bofællesskab/økosamfund, så er det vigtigt, at man fra start er meget opmærksom på at få en grund, der giver de bedste vilkår for at kunne opsætte vedvarende energi- og tekniske anlæg, samt ladestander med lokalproduceret strøm til bofællesskabets elbiler og elcykler. Bofællesskaber kan ligge langt fra fjernvarmeområder. Derfor er det vigtigt at indgå i tidlig dialog med både lokale ejendomsmæglere og kommunernes planafdeling om ønsker og tanker. Ejermæssigt kan boligfællesskaberne oprettes som en ejerforening eller en andelsforening eller/og en andelsforening
Nedenfor beskrives 5 faser nye bofællesskaber skal igennem for at danne et energifællesskab (Byggeprocessen for et bofællesskab vil ikke blive behandlet her, men der kan læses mere herom på bofællesskaber.dk):
Virksomheder
Mange virksomheder er hårdt ramt af både stigende priser på el- og varmepriser. Derfor er det oplagt for små og mellemstore virksomheder ikke kun selv at producere energi, men ligeledes at indgå i et energifællesskab i lokalområdet, hvor det er muligt at dele energi mellem medlemmerne. Energifællesskaber vil ofte have en forbrugsprofil bestående af borgere, virksomheder og kommunale institutioner. Der vil derfor være en stor chance for, at medlemmerne kan komplementere hinanden med overskudsproduktion af vedvarende energi eller via en fællesproduktion. Virksomhederne kan gennem et energifællesskab få adgang til mere stabile og ofte lavere elpriser, som kan holde virksomhedernes priser til fx produktion nede. Energien produceret i energifællesskabet kan også konverteres til varme til brug for både fjernvarme, kollektive varmeinstallationer eller til individuelle varmpumper.
Med revideringen af elforsyningsloven (foråret 2023) vil det formentlig blive muligt for virksomheder på spændingsniveau 10kV eller derover, at indgå i et industrifællesskab der når de lever op til de samfundsmæssige hensyn og objektive kriterier der opstilles, kan etablere direkte linjer og dele energien. Ved samplacering af forbrug og produktion før tilslutningspunktet til det kollektive net, kan det potentielt medfører en reduceret tarifbetaling.
Nedenfor beskrives de 6 faser virksomheder skal igennem for at danne et energifællesskab med andre private aktører:
Kommuner
En kommune kan indgå i energifællesskabet som lokal aktør eller fungere som facilitator, der hjælper borgere og virksomheder med at danne et energifællesskab.
Både borgere, virksomheder og kommuner har i det sidste års tid været ramt af meget høje energipriser. Ved at indgå i et energifællesskab kan man som medlem spare på sin elregning ved at egenforbruge og dele lokalproduceret energi.
Kommunen er varmeforsyningsmyndighed og har qua den nye kommunale varmeplan et godt overblik over hvilke områder i kommunen, der kan få tilbudt fjernvarme, samt hvilke områder i kommunen, der må klare sig selv på varmeområdet og opsætte alternative varmekilder. Borgere og virksomheder i disse områder er allerede hårdt ramt af stigende energipriser, og får ikke fordelene ved at være fjernvarmekunde. Kommunen kan bl.a. facilitere og hjælpe borgere og virksomheder i disse områder, der ikke får fjernvarme med at danne energifællesskaber, så de både kan producere billigere vedvarende energi og konvertere energi til varme.
På trods af, at man i flere kommunale bygninger har været gode til at spare på energien, så har de fleste kommuner også oplevet høje prisstigninger på el- og varmeregningen inden for det sidste års tid. Som kommune kan man ligeledes spare penge i de kommunale bygninger på både energi- og evt. varmeregningen ved at indgå i et energifællesskab.
Kommunerne kan både indgå i et energifællesskab med borgere og virksomheder, hvilket gennemgå nedenfor, men det er også muligt for kommuner at lave deres eget borgerenergifællesskab i forbindelse med opsætning af solceller på de kommunale tage, hvilket vil gøre det muligt for dem at dele energi mellem deres egne bygninger.
Dannelsen af energifællesskaber understøtte kommunens klimaplan om mere grøn energi og varme, men indgår kommunen i energifællesskabet med private aktører er det vigtig at deltagelsen sker på almindelige markedsvilkår.
Nedenfor beskrives de 6 faser kommuner skal igennem for at danne et energifællesskab:
- Hvordan opstarter du et energifællesskab?
- Gense webinaret fra d. 4. maj 2023, hvor EBO Consult fortæller mere om hvad et energifællesskab er,
samt den nye startpakke for energifællesskaber.