FN har udnævnt 2025 som kooperativernes år.

Et kooperativ ejes i fællesskab og styres demokratisk af virksomhedens medlemmer. Et kooperativ ejes af personer, der deltager aktivt i virksomheden.

Andelsselskabet er en traditionsbundet organisationsform, der har mange rødder i det danske samfund. Det typiske andelsselskab opfylder FN’s krav til at være et kooperativ, men i mange år har ordet ”kooperativ” haft en politisk klang af tvunget deltagelse i et fællesskab, navnlig fordi Østeuropa har haft nogle særlige former for kooperativer. Derfor har betegnelsen ”andelsselskab” vundet udbredt anerkendelse i Danmark.

I energisektoren finder betegnelsen anvendelse indenfor bl.a. fjernvarme, elselskaber og energifællesskaber. Vi kender også ord som ”laug”, som i vindmølle- og solcellelaug, der typisk organiseres med fokus på deltagernes aktive deltagelse og fulde bestemmelse.

Hvorfor har  FN udnævnt 2025 som kooperativernes år?

FN vil vise, at kooperativer spiller væsentlige samfundsmæssige roller, og at de er betydningsfulde for varetagelsen af bæredygtige indsatser i lokalsamfundene i relation til FN’s 17 verdensmål. Det har danske andelsselskaber og laug til fulde vist over årene.

”Vi støtter fuldt ud de initiativer, der fra FN er udlagt som fokusområder for at fremme borgeres indflydelse på noget så fundamentalt som energiforsyning i lokalområdet,” siger Erik Christiansen, direktør for EBO Consult.